پماد تتراسایکلین برای چیست؟

به گزارش مجله راهدیو، عفونت زمانی رخ می دهد که میکروارگانیسم های مضر وارد بدن شوند و آغاز به تکثیر نمایند. این شرایط می تواند باعث بروز علائمی مانند التهاب، قرمزی و درد گردد یا حتی مسائل جدی تری ایجاد کند. امروزه داروهای مختلفی برای درمان عفونت وجود دارد که یکی از آن ها پماد تتراسایکلین است. در این مقاله از خبرنگاران مگ به این سوال که پماد تتراسایکلین برای چیست پاسخ می دهیم و در خصوص نحوه مصرف و عوارض جانبی آن صحبت می کنیم. اگر می خواهید در خصوص این داروی پرکاربرد اطلاعات بیشتری داشته باشید، ادامه مطلب را از دست ندهید.

پماد تتراسایکلین برای چیست؟

پماد تتراسایکلین برای چیست؟

تتراسایکلین یک آنتی بیوتیک موضعی است که جلوی رشد و تکثیر باکتری ها را می گیرد و از این رو برای درمان عفونت استفاده می گردد. این پماد با اتصال به ریبوزوم های باکتری از ساخت پروتئین های ضروری برای بقای باکتری جلوگیری می نماید. درنتیجه، باکتری ها قادر به فراوری پروتئین های لازم برای رشد و تقسیم خود نیستند و فعالیت آن ها متوقف می گردد.

پماد تتراسایکلین یک آنتی بیوتیک با اثر باکتریواستاتیک است؛ به این معنی که رشد باکتری ها را متوقف می نماید، اما آن ها را مستقیما از بین نمی برد. درنتیجه، سیستم ایمنی بدن فرصت پیدا می نماید باکتری های آسیب دیده را حذف کند. این مکانیسم باعث می گردد تتراسایکلین برای درمان طیف وسیعی از عفونت های باکتریایی موثر باشد.

پماد تتراسایکلین 3 درصد برای چیست؟

تتراسایکلین در دوزها و غلظت های مختلف فراوری می گردد که هر کدام برای موارد خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال، پماد 1 درصد اغلب برای درمان عفونت های سطحی چشم به کار می رود، در حالی که پماد 3 درصد بیشتر برای پوست استفاده می گردد. انتخاب دوز مناسب به نوع عفونت و محل آن بستگی دارد و باید با نظر پزشک انجام گردد.

خواندنی ها

درمان گل مژه

موارد مصرف پماد تتراسایکلین

تتراسایکلین موضعی به تنهایی یا همراه با داروهای خوراکی برای موارد زیر تجویز می گردد:

  • درمان عفونت های پوستی یا پیشگیری از آن ها
  • درمان آکنه
  • درمان زخم های پوستی
  • درمان عفونت چشم

تتراسایکلین به شکل پماد، کرم و محلول در دسترس است. پماد معمولا برای از بین بردن عفونت تجویز می گردد، در حالی که محلول یا کرم اغلب برای درمان آکنه مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه مصرف پماد تتراسایکلین

اکنون که متوجه شدید پماد تتراسایکلین برای چیست، باید با روش مصرف آن آشنا شوید. چون استفاده صحیح از این محصول نقش مهمی در اثربخشی درمان و پیشگیری از عوارض جانبی دارد. در ادامه به مهم ترین نکاتی که باید در حین استفاده از تتراسایکلین موضعی رعایت کنید، اشاره می کنیم:

  • از این محصول دقیقا طبق دستور پزشک یا شرکت سازنده بهره ببرید.
  • دست های خود را قبل و بعد از استفاده از پماد بشویید.
  • قبل از استفاده از این دارو، ناحیه آسیب دیده را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید.
  • یک لایه نازک از پماد را روی قسمت آسیب دیده قرار داده و به آرامی مالش دهید.
  • مراقب باشید تتراسایکلین وارد دهان، بینی و چشم شما نگردد. این دارو در صورت بلعیده شدن ممکن است باعث آسیب گردد. اگر تتراسایکلین را قورت دادید، فورا با پزشک تماس بگیرید.
  • برای جلوگیری از عود عفونت، دوره درمان را کامل کنید و حتی اگر علائم شما بعد از چند روز از بین رفت، به مصرف دارو ادامه دهید.
  • برای یاری به کنترل آکنه باید استفاده از تتراسایکلین را تا زمانی که پزشک دستور داده است، ادامه دهید. ممکن است مجبور شوید هر روز از این دارو برای چند ماه بهره ببرید.
  • در صورتی که عفونت پوست در عرض 2 هفته بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر آکنه بعد از 6 تا هشت هفته استفاده از تتراسایکلین بهبود پیدا نکرد یا بدتر شد، نزد پزشک بروید. معمولا هشت تا 12 هفته طول می کشد تا بهبودی کامل اتفاق بیفتد.
  • اگر تتراسایکلین را بدون نسخه تهیه نموده اید، بدون مشورت با پزشک از آن برای درمان زخم های عمیق یا سوختگی های جدی استفاده نکنید.
  • اگر پزشک دستور داده است که همراه با تتراسایکلین داروی دیگری هم روی پوست بمالید، بهتر است قبل از استفاده از داروی دوم حداقل یک ساعت صبر کنید. این کار به جلوگیری از تحریک بیش ازحد پوست یاری می نماید و جلوی کاهش اثربخشی داروها را می گیرد.
  • این دارو ممکن است باعث لک شدن لباس یا پارچه گردد. قبل از اینکه ناحیه تحت درمان را با لباس بپوشانید، صبر کنید تتراسایکلین خشک گردد.

نحوه استفاده از پماد تتراسایکلین چشمی

برای استفاده از پماد چشمی:

  • ابتدا دست های خود را بشویید.
  • پلک پایین را از چشم دور کنید تا یک حفره تشکیل گردد.
  • یک لایه نازک از پماد را داخل حفره قرار دهید. معمولا یک نوار یک سانتی متری از پماد برای درمان عفونت کافی است؛ مگر اینکه پزشک دستور دیگری بدهد.
  • چشم ها را به آرامی ببندید و به مدت یک تا 2 دقیقه در این شرایط بمانید.
  • برای اینکه دارو تا حد امکان عاری از میکروب باشد، از تماس نوک اپلیکاتور با سطوح مختلف از جمله چشم جلوگیری کنید. بعد از استفاده از پماد هم نوک آن را با دستمال تمیز پاک کنید و درب آن را محکم ببندید.
  • برای یاری به از بین بردن کامل عفونت، استفاده از دارو را تا زمانی که پزشک دستور داده است، ادامه دهید.
  • اگر علائم شما ظرف چند روز بهبود نیافت یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید.

عوارض پماد تتراسایکلین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد نمایند. پماد تتراسایکلین هم از این موضوع مستثنی نیست. برای مثال، این دارو ممکن است پوست را تحریک کند یا به خصوص در اطراف ریشه موها باعث زرد شدن پوست گردد. این علائم معمولا خطرناک نیستند. اما اگر با گذشت زمان از بین نروند یا باعث آزار شما شوند، باید در خصوص آن ها با پزشک صحبت کنید.

زرد شدن پوست در کسانی که پوست روشن دارند، راحت تر دیده می گردد. رنگ ممکن است با شست وشو از بین برود. اما از آنجا که دارو برای اثربخشی کامل باید روی پوست باقی بماند، نمی توانید آن را بلافاصله بشویید. اگر وجود رنگ زرد روی پوست در طول روز آزاردهنده است، از پزشک بپرسید که آیا می توانید از پماد بعد از مدرسه و کار یا قبل از خواب بهره ببرید یا خیر.

عوارض جدی

در موارد نادر استفاده از پماد تتراسایکلین به واکنش آلرژیک جدی منجر می گردد. علائم این واکنش عبارتند از: بثورات پوستی، کهیر، خارش، قرمزی یا تورم پوست، خس خس سینه، سفت شدن قفسه سینه یا گلو، مشکل در تنفس، بلع یا صحبت کردن، گرفتگی غیرعادی صدا و تورم دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو. اگر این علائم را تجربه کردید، استفاده از پماد تتراسایکلین را متوقف کنید و فورا در پی درمان بروید.

موارد منع مصرف پماد تتراسایکلین

بعد از پرداختن به این موضوع که پماد تتراسایکلین برای چیست، بهتر است درباره موارد احتیاط و منع مصرف این دارو صحبت کنیم. کسانی که مجاز به مصرف پماد تتراسایکلین نیستند یا باید از این دارو با احتیاط استفاده نمایند عبارتند از:

  • افرادی که به تتراسایکلین حساسیت دارند: اگر در گذشته به این محصول واکنش نشان داده اید، بدون مشورت با پزشک مجددا از آن استفاده نکنید.
  • بچه ها: تتراسایکلین موضعی معمولا برای بچه ها کمتر از هشت سال استفاده نمی گردد. با این حال، در برخی موارد ممکن است بچه ها خردسال به این دارو احتیاج داشته باشند. در این شرایط دارو باید حتما تحت نظر پزشک استفاده گردد.
  • زنان باردار: در خصوص تاثیر تتراسایکلین موضعی روی جنین انسان اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر باردار هستید، در خصوص مزایا و عوارض این دارو با پزشک مشورت کنید.
  • زنان شیرده: در حال حاضر دقیقا تعیین نیست که آیا تتراسایکلین موضعی به شیر مادر منتقل می گردد یا خیر. اگر به فرزند خود شیر می دهید، این موضوع را قبل از تجویز دارو با پزشک در میان بگذارید.

خواندنی ها

دلیل قرمز شدن ناگهانی چشم

کلام پایانی

پماد تتراسایکلین یک داروی موضعی پرکاربرد برای درمان عفونت های باکتریایی است. استفاده صحیح از این دارو نه تنها به درمان سریع تر شما یاری می نماید، بلکه جلوی عوارض جانبی جدی را می گیرد. بنابراین بهتر است قبل از امتحان کردن آن با پزشک مشورت کنید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.

منابع: mayoclinic, mayoclinic, drugs

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 28 اردیبهشت 1404 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1404 گردآورنده: rahdio.ir شناسه مطلب: 727

به "پماد تتراسایکلین برای چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پماد تتراسایکلین برای چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید