2 طرز تهیه خاگینه مرغ در تابه و فر
به گزارش مجله راهدیو، خاگینه مرغ یکی از غذاهای ساده و خوشمزه ایرانی است که با کمترین مواد اولیه تهیه می گردد و به علت داشتن تخم مرغ و مرغ، غذایی پروتئینی و سیرکننده به شمار میرود. این غذای نونی انتخاب مناسبی برای و است. خاگینه مرغ را می توانید هم در ماهیتابه و هم در فر به راحتی آماده کنید و بسته به ذائقه، با انواع سبزیجات یا پنیر طعم دارش کنید. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه خاگینه مرغ می پردازیم و نکات مهم در تهیه آن را با شما در میان خواهیم گذاشت.

طرز تهیه خاگینه مرغ در یک نگاه
برای تهیه خاگینه مرغ، ابتدا مرغ را بشویید و با پیاز، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه بپزید. سپس آن را ریش ریش کنید. سبزی معطر را خرد کنید و پیاز را تفت دهید. تخم مرغ ها را با ادویه و سبزی و شیر مخلوط کنید. مرغ ریش ریش و پیاز تفت داده شده را نیز اضافه و مواد را خوب ترکیب کنید. مایه را در تابه با کمی روغن بریزید و با حرارت ملایم بپزید، بعد خاگینه را برگردانید تا هر دو طرف طلایی گردد. در نهایت خاگینه مرغ را گرم و با نان و سبزی خوردن سرو کنید.
برای اطلاع از مواد اولیه، میزان آن و جزئیات مراحل طرز تهیه خاگینه مرغ ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه خاگینه با مرغ
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
مرغ (سینه یا ران پخته و ریش ریش) | 250 گرم |
تخم مرغ | 4 عدد |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
جعفری یا سبزی معطر تازه و خرد شده | 3 تا 4 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
پودر سیر یا پودر پیاز | 1 قاشق مرباخوری |
شیر (اختیاری) | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
نان | برای سرو با خاگینه مرغ |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت خاگینه مرغ: 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه خاگینه مرغ ساده در تابه
خاگینه مرغ یک غذای ساده و خوشمزه است که در زمان کوتاهی آماده می گردد. با حداقل مواد اولیه و صرف وقتی کم، می توانید یک وعده مقوی و سریع برای خود و خانواده آماده کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه خاگینه مرغ، باید مواد اولیه را آماده کنید. مرغ خام (سینه یا ران) را خوب بشویید و اگر ضروری است، پوست و استخوانش را جدا کنید. سبزی های معطر مثل جعفری یا گشنیز را پاک کنید، بشویید و در آبکش بگذارید تا آبشان برود. بعد از آنکه آب سبزی ها رفت و آنها خشک شدند با چاقوی تیز، ریز خردشان کنید. پیاز را هم پوست بگیرید و کنار بگذارید.
شما می توانید برای تهیه گوشت مرغ به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: مرغ را بپزید
مرغ شسته شده را همراه نصف یک پیاز، کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه داخل یک قابلمه بریزید. میزان کافی آب اضافه کنید تا روی مرغ را بگیرد. قابلمه را روی شعله میانه بگذارید و اجازه دهید مرغ کاملاً بپزد و نرم گردد (حدود 30 دقیقه).
شما می توانید برای تهیه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: مرغ پخته را ریش ریش کنید
بعد از پخت، مرغ را از قابلمه خارج کنید و اجازه دهید کمی خنک گردد. سپس با دست یا چنگال، مرغ را به صورت ریش ریش و تکه های کوچک درآورید تا به خوبی با دیگر مواد مخلوط گردد.
مرحله چهارم: پیاز داغ را آماده کنید
پیاز میانه را به شکل نگینی ریز خرد کنید. در یک تابه به میزان کافی روغن بریزید. تابه را روی حرارت قرار دهید تا روغن داغ گردد. سپس پیازها را به آن اضافه کنید. پیازها را روی حرارت میانه سرخ کنید تا طلایی و کمی کاراملی شوند.
شما می توانید برای تهیه روغن و پیاز داغ آماده به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله پنجم: مایه خاگینه مرغ را آماده کنید
حالا در یک کاسه جادار، تخم مرغ ها را بشکنید. کمی نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و در صورت تمایل شیر را به تخم مرغ ها اضافه کنید. با چنگال یا همزن دستی تخم مرغ ها را آنقدر بزنید که کف کند و یکدست گردد. سپس سبزی های خرد شده را هم به این مخلوط اضافه کنید و هم بزنید.
شما می توانید برای تهیه شیر و تخم مرغ به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله ششم: مرغ ریش ریش و پیاز داغ را اضافه کنید
مرغ ریش ریش شده و پیاز تفت داده را به مخلوط تخم مرغ و سبزی اضافه کنید. با قاشق مواد را کامل هم بزنید تا همه ترکیبات با هم مخلوط و یکدست شوند.
مرحله هفتم: خاگینه مرغ را بپزید
در یک تابه نچسب کمی روغن بریزید. تابه را روی حرارت میانه داغ کنید. مایه خاگینه را در تابه بریزید و سطح مواد را با پشت قاشق صاف کنید تا ضخامت خاگینه مرغ یکنواخت باشد. درب تابه را بگذارید و اجازه دهید با حرارت ملایم حدود 10 تا 15 دقیقه بپزد تا خودش را بگیرد و زیر آن طلایی گردد.
مرحله هشتم: خاگینه را برگردانید و کامل بپزید
با یک کفگیر یا بشقاب، خاگینه را با احتیاط برگردانید تا سمت دیگرش هم سرخ و طلایی گردد. اگر خاگینه مرغ شما ضخیم یا سنگین بود، می توانید آن را به چند تکه تقسیم کنید و هر تکه را جداگانه برگردانید. 2 تا پنج دقیقه دیگر صبر کنید تا طرف دوم هم طلایی و کاملاً پخته گردد.
مرحله آخر: خاگینه مرغ را سرو و تزئین کنید
خاگینه مرغ را از تابه خارج کنید و داخل بشقاب سرو قرار دهید. اگر دوست داشتید، روی خاگینه کمی سبزی تازه خردشده بریزید. بهتر است خاگینه را گرم و همراه با نان تازه و سبزی خوردن میل کنید.
شما می توانید برای تهیه انواع نان به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
روش تهیه خاگینه مرغ در فر
در روش تهیه خاگینه مرغ داخل فر، مراحل آماده سازی مواد دقیقاً مانند روش معمول است و تغییر خاصی در ترتیب کارها ایجاد نمی گردد. فقط به جای سرخ کردن در تابه، مایه را داخل قالب فر می ریزید و در فر قرار می دهید. استفاده از فر باعث می گردد روغن بسیار کمتری به کار ببرید و خاگینه حالت رژیمی و سالم تری پیدا کند.
مایه خاگینه مرغ را مطابق با دستور تهیه بالا آماده کنید. قالب مخصوص فر را با کمی روغن چرب کنید. سپس مایه خاگینه را داخل قالب بریزید و روی آن را صاف کنید. قالب را در فر از قبل گرم شده با دمای 180 درجه سانتی گراد قرار دهید و حدود 30 تا 40 دقیقه صبر کنید تا خاگینه ببندد و طلایی گردد. سپس خاگینه را از فر خارج کنید، برش بزنید و گرم سرو کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه خاگینه مرغ خوشمزه و مجلسی
- مرغ را کامل بپزید. اگر مرغ نیم پز یا خشک باقی بماند، هنگام ریش ریش کردن دچار مشکل می شوید و بافت خاگینه، زبر و خشک خواهد شد.
- برای طعم بهتر، حتما از سبزی معطر تازه بهره ببرید. سبزی هایی مثل جعفری، گشنیز، تره و کمی شوید باعث می شوند عطر خاگینه بیشتر به مشام برسد.
- اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید از سبزی خشک استفاده می کنید. اما میزان آن را کمتر در نظر بگیرید و حتماً قبل مصرف در مواد تخم مرغ خیس کنید تا نرم گردد.
- اضافه کردن کمی شیر به مخلوط تخم مرغ باعث می گردد بافت خاگینه مرغ لطیف تر و سبک تر گردد.
- اگر به بوی مرغ حساس هستید، می توانید کمی زعفران یا پودر سیر و پودر پیاز هم به مرغ در حال پخت اضافه کنید تا عطر کار قوی تر گردد.
- در طرز تهیه خاگینه مرغ در فر، قالب را با میزان کمی روغن (یا اسپری روغن) چرب کنید تا خاگینه به ظرف نچسبد. این روش به مراتب کم چرب تر و رژیمی تر از سرخ کردن در تابه است و در عین حال بافت یکدست تری می دهد.
- مایه خاگینه مرغ را پس از ریختن در قالب یا در تابه، با پشت قاشق کاملاً صاف کنید تا خاگینه بعد از پخت ظاهر یکنواخت و زیبایی داشته باشد.
- حواستان به زمان بپزید باشد؛ اگر خاگینه را بیش از میزان در فر نگه دارید، خشک و سفت خواهد شد. پس از حدود 30 تا 40 دقیقه با یک خلال چوبی یا چاقو وسط خاگینه را تست کنید. اگر چیزی به آن نچسبید، آماده است.
- چند قاشق زرشک تفت داده شده یا خلال بادام به مواد اضافه کنید تا خاگینه مرغ مجلسی تر و خوش طعم تر گردد. بعلاوه اضافه کردن کنجد یا سیاهدانه بر روی مواد قبل از پخت، نمای زیبایی به آن خواهد داد.
- بعد از پخته شدن خاگینه، چند دقیقه صبر کنید تا کمی خنک گردد، سپس با چاقوی تیز برش بزنید تا خرد نگردد و برش ها منظم باشند.
- خاگینه مرغ را به صورت تازه و داغ سرو کنید تا کیفیت بافت و طعمش در برترین حالت باقی بماند.
- اگر می خواهید خاگینه مرغ را برای مدت بیشتری نگهداری کنید، حتماً پس از سرد شدن در ظرف دربسته داخل یخچال قرار دهید و پیش از سرو کمی گرم کنید تا نرم و لطیف گردد.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن خاگینه مرغ در خانه
چرا خاگینه مرغ من بعد از پخت سفت و خشک می گردد؟
اگر میزان تخم مرغ نسبت به مرغ یا سبزی کم باشد، یا مواد بیش از حد در فر بمانند، خاگینه سفت می گردد. برای لطافت بیشتر همواره کمی شیر یا ماست به مخلوط اضافه کنید و زمان پخت را کنترل کنید.
چطور بوی زهم مرغ یا تخم مرغ را از خاگینه بگیرم؟
از سبزیجات معطر تازه، زعفران یا کمی پودر سیر برای گرفتن بوی زهم تخم مرغ می توانید بهره ببرید. بعلاوه اگر در هنگام پخت مرغ، زردچوبه، برگ بو یا حتی کمی پوست لیموترش بیندازید، بو کاملاً گرفته می گردد.
چرا خاگینه من وا می رود و حالت منسجم ندارد؟
اگر تخم مرغ ها به خوبی همزده نشوند یا میزان مواد خیلی زیاد و حجم قالب کوچک باشد، خاگینه ممکن است به درستی خودش را نگیرد. بهتر است مواد را کاملاً مخلوط و قالب را به صورت یکنواخت از مواد پر کنید و دمای فر مناسب باشد.
آیا می توانم خاگینه مرغ را از قبل آماده و نگهداری کنم؟
بله، خاگینه مرغ تا یک روز داخل یخچال کیفیتش را حفظ می نماید، فقط اجازه دهید کاملاً خنک گردد، سپس در ظرف دربسته بگذارید. قبل از سرو، بهتر است چند دقیقه در فر یا ماکروویو گرمش کنید تا دوباره لطیف گردد.
چه زمانی برترین موقع اضافه کردن سبزیجات معطر به خاگینه مرغ است؟
برترین زمان افزودن سبزیجات معطر زمانی است که تخم مرغ ها را با ادویه و شیر مخلوط نموده اید و مرغ و پیاز تفت داده را اضافه می کنید. اگر سبزی ها را آخر کار اضافه کنید، طعم و رنگشان تازه تر باقی می ماند و خاگینه عطر بهتری خواهد داشت. سبزی خشک را هم، بهتر است چند دقیقه در مایع تخم مرغ و شیر خیس کنید تا نرم گردد و در خاگینه پخش گردد.
منبع: افق کوروش